Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

26° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

03
Mayıs

“Keçilerin ölüm nedeni zehirlenme değil”

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama’da merada otlarken yaşamını yitiren keçilerin ölüm nedenlerinin tespit edilmesine yönelik incelemenin sonuçlandığını duyurdu. Açıklamada; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın analiz sonuçlarına göre keçilerden ve sudan alınan örneklerde toksik bir değere rastlanılmadığı belirtildi. Dereden alınan numunelerin atık yönetim tesisi kaynaklı bir kirliliğe işaret etmediği de önemle vurgulandı.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi yakınlarında Armağanlar Köyü’nde meradan su içen 10 keçinin telef olması ile ilgili yapılan incelemenin sonucunu paylaştı. Olayın katı atık tesisinden sızan sudan meydana gelebileceği yönündeki iddialar üzerine geçtiğimiz hafta bir açıklama yaparak tesiste canlı hayatını tehlikeye sokacak ve böyle bir olaya sebebiyet verecek toksik bir maddenin deşarjının söz konusu olmadığını duyuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelen analiz sonuçlarının da bunu doğruladığına işaret etti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verdi:
“2 Mayıs 2024 tarihinde tarafımıza ulaşan resmi analiz sonuçlarına göre keçilerin ölüm nedeninin Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ve Sızıntı Suyu Arıtma ünitesinden kaynaklı olmadığı ortaya çıkmıştır. Keçilerden kan numunesi alan ve otopsi yapan Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü’nün raporunda keçiye ait karaciğer, böbrek ve bölgeden alınan su numunelerinde tespit edilen değerlerin toksik olmadığı saptanmıştır. Ayrıca arıtma tesisi giriş-çıkış bölümlerinden alınan su numuneleri de yasal sınır değerlerini sağlamaktadır. Dereden alınan numuneler de yönetmeliklerle belirlenen yasal değerler kapsamında atık yönetim tesisi kaynaklı herhangi bir kirlilik olmadığını kanıtlamaktadır.   Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nde evsel atıkların depolanması sonucu oluşan sızıntı sularını çevreye zarar vermeden doğayla uyumlu bir şekilde arıtmak için 80 milyon liralık yatırımla ileri biyolojik atık su arıtma tesisi kurulmuştur.  Türkiye’ye örnek çevre projelerinden biri olan tesisimizde modern teknolojisi ile günde 310 metreküp kapasite ile ileri biyolojik arıtma yapılmaktadır. Sızıntı suları hava, toprak, su ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde arıtılmaktadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı mevzuatına göre çalışan ve il müdürlüğü tarafından da denetlenen tesisimiz yüzde 95 arıtma verimine göre tasarlanmasına rağmen yüzde 99,6 arıtma verimi ile çalışmaktadır. Yapılan son analizler de tesisimizin doğaya ve çevreye zarar vermeden çalıştığını bir kez daha göstermiştir.”
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber